INGEBURGERD! - Reisverslag uit Bad Liebenstein, Duitsland van Eefke Hendriks - WaarBenJij.nu INGEBURGERD! - Reisverslag uit Bad Liebenstein, Duitsland van Eefke Hendriks - WaarBenJij.nu

INGEBURGERD!

Door: Eefke

Blijf op de hoogte en volg Eefke

20 Juni 2007 | Duitsland, Bad Liebenstein

Lieve Allemaal!!

Mijn 19e dag in Duitsland inmiddels. Alles begint te wennen, Duits spreken, iedere dag werken, cultuur (ook al blijft de bedrijfscultuur me tegenstaan) gewoon alles, inburgeren noemen we dat! Ik begin een echte Duitser te worden, heb al vele traditionele specialiteiten geprobeerd (sprëtzle met Weiβwurst en ook de rare drinkgewoonten van de Duitsers begin ik over te nemen: bier met sprite (Radler) en jus d’orange met spa rood (Orangen-schörle)! Een paar weken terug verklaarde ik de Duitsers die dat bij ‘de Pan’ bestelden nog voor gek, maar het is best lekker! En zo bevestigen we maar weer; een buitenland ervaring brengt culturen dichterbij elkaar! Dit is echter ook tevens mijn probleem, geheel AIESEC is inmiddels op de hoogte dat ze voor mij geen moeite hoeven te doen om Engels te spreken….en dat doen ze dan ook niet! De Duitsers staat er echt van te kijken, dat ik (voor hen) perfect Engels praat, en kan communiceren in Duits en Frans (want ook dat heb ik laten horen haha)! Tja, ik wijt het zelf aan het Duitse beleid….het gewoon ondertitelen van films op tv in plaats van het na-synchroniseren zou het Engels in Duitsland veel goeds brengen! Ik mag me trouwens officieel een Duitse inwoner noemen, aangezien ik me hier verplicht moest inschrijven bij de gemeente. Ik ben dan ook inwoner van Bali…zoals ze Bad Liebenstein hier liefkozend noemen!

Maar goed nieuws: ik ben Nederland nog niet vergeten en zoals gezegd heb met twee meisjes van AIESEC samen (Gabi en Nici die alle twee in Groningen gestudeerd hebben) een Hollandse avond georganiseerd! Woensdag was dus de Länderabend waarvoor we naar Jena moesten…..aangezien het met het openbaar vervoer best een lange tocht is, ging mijn manager gezellig mee zodat we met de auto konden! Het was die dag wel zijn verjaardag, dus die hebben we dan ook maar meteen op z’n Nederlands gevierd…nou ja, hij heeft een doosje gekregen met allemaal Nederlandse producten erin (ik vond het zo moeilijk om de hagelslag af te staan!!) en we hebben samen ‘Lang zal ze leven gezongen’, klinkt zo raar als Duitsers dat zingen). Maar goed, over de avond zelf…de avond was er op gericht om de Duitsers wat bij te brengen over Nederland. Het is me namelijk opgevallen dat ze in deze uithoek van Duitsland totaal niet op de hoogte zijn van ons oh zo mooie kikkerlandje! Ik vond het presenteren van mijn land en cultuur daarom ook gewoon echt ontzettend leuk…de Duitsers hebben toch een ander beeld van ons….om maar niet over de stereotype Nederlander te spreken (waar ik als kleine donkerharige niet aan schijn te voldoen)! Het is niet dat ik zo nationalistisch ben ofzo, maar als je in het buitenland met andere culturen omgaat, merk je pas echt de verschillen en ik moet zeggen dat ik dus best wel trots ben op onze open cultuur! Na de Duitsers verbaast te hebben met het feit dat we echt niet allemaal drugs bij het ontbijt eten, was het tijd voor een echte Nederlandse borrel…helaas ontbrak het Nederlandse bier (Beck’s is toch echt Duits) en was de heerlijke Nederlandse kaas namaak-Gouda en dus te goor voor woorden! Ook hadden Gabi en Nici een poging gewaagd om hutspot te bereiden, ware het niet dat ze de wortelen en aardappelen niet gemixt hadden, het koud en op toast serveerden! Toch werd het als een echte lekkernij ervaren en vooral de Indische jongen was er helemaal gek van, ik zeg Nederlandse haute Cuisine!!!

’s Avonds moesten we helaas weer terug naar BaLi, aangezien ik donderdag en vrijdag nog werken moest. Achteraf gezien had ik beter in Jena kunnen blijven want ik voelde me behoorlijk nutteloos op de stage. Of ik ben echt te snel, of de stage is te slecht voorbereid! Van te voren waren er enkele projecten opgesteld die ik moest afronden, nou eigenlijk ben ik al grotendeels zo ver! Donderdag en vrijdag ben ik daarom maar eigen taken gaan bedenken, waarvan mijn manager vandaag flink raar opkeek…op een positieve manier dan wel! Hij vond dat ik erg initiatiefrijk en creatief was en dat ik verder nadacht dan dat zij tot zoverrre hadden gedaan. Na een goed gesprek over mijn doelen en verwachtingen (heb het beste in mezelf naar boven gehaald) heeft hij dan ook zijn excuses aangeboden voor de gang van zaken. Ze hadden niet verwacht dat ik alles zo snel zou kunnen doen en hij begreep maar al te goed dat ik hier kwam om mezelf te ontwikkelen ;-)! Mooi toch!

Na twee dagen lanterfanteren (is dat een bestaand Nederlands woord?) was het dan eindelijk weekend en zou ik naar het treinstation in Eisenach gebracht worden…..ware het niet dat er een wielerronde was en dat er gewoon geen mogelijkheid bestond om van Bad Liebenstein en omgeving richting Eisenach te komen! We hebben daadwerkelijk ALLE richtingen gehad! Uiteindelijk zijn we maar een heel stuk richting het Westen gereden (ik had het gevoel dat ik al bijna in Venlo was) en toen weer de snelweg terug richting het Oosten genomen, waar hij me uiteindelijk in Jena afgeleverd heeft! 2uur later dan gepland weliswaar! Maar ik mag niet klagen, ik had niet echt belangrijke afspraken….Frank heeft echter zijn eigen verjaardagdineetje in Dresden gemist (ligt nog 2uur verder).

Maar goed, dit weekend heb ik bij Frauke (ook van AIESEC) doorgebracht. En het was echt heel gezellig! Echt een weekend zoals ik het in Nederland ook zou kunnen doorbrengen….shoppen, stappen, in het park liggen, koffie drinken van die dingen! De meiden waar ik dit weekend mee ben opgetrokken waren ook echt zoals ik ben en mijn vriendinnen zijn. Voelde me dus echt thuis, maar of dit ook aan mijn inburgering ligt?! Ook is er een portret gemaakt van mijn rode piratensokken (insiders weten welke) want ik heb een partner gevonden in mijn mooie-gekleurde-sokken-thing! Julia houdt ervan om sokken te schilderen( Strümpfen malen), tja iedereen wat hé! Vrijdagavond ben ik met Elly, Anna en Frauke wat gaan drinken. Eigenlijk zouden we naar een festival gaan, maar het regende echt ZO hard dat we toch maar besloten om binnen te gaan zitten. Blijkbaar waren we de enige die niet tegen een drupje konden (naja het waren wel echt heeeeele dikke druppels), want iedereen stond in de regen te dansen! Het was leuk om te zien hoe alle studenten uit hun dak gingen, maar goed wij waren te schijterig om echt nat te worden en hadden het binnen gewoon erg gezellig! Zaterdag moesten we echter weer vroeg op want er stond een heuse cultural visit op me te wachten….Erfurt! Deze trip was door AIESEC in combinatie met een andere uitwisselingsorganisatie IAESTE (vooral gericht op Beta-studies) georganiseerd. In Erfurt zouden we deze mensen ontmoeten. En ja hoor, op het station stonden echt de GROOTSTE nerds op ons te wachten (zie fotoos). Op dat moment hebben we dan ook maar meteen besloten dat we deze groep meteen na het verplichte culturele gedeelte zouden dumpen om gezellig te gaan shoppen (ja beetje oppervlakkig, ik weet het)! Na het bezoeken van het Rathaus, en een supermooie kathedraal (waarvan ik de naam alweer ben vergeten) en enkele middeleeuwse bouwwerken, was het zo ver….shoppen! Aangezien ik op de heenreis naar Jena al problemen had met het gewicht van mijn koffer, bleef dit maar door mijn hoofd spoken en is het mij zomaar gelukt om helemaal niets te kopen! In Erfurt was die dag verder een festival aan de gang waardoor het eigenlijk ook te druk was om te shoppen! Dus hebben we gezellig muziek geluisterd, mode-shows gekeken en op terrasjes gezeten! ’s Avonds terug in Jena zijn we naar een feest in de Neue Mitte geweest…een feest midden een shopping centre waar gratis chocolade ijs wordt uitgedeeld!!! (waarom hebben we dit in Nederland niet?). Aangezien ze hier hetzelfde uitgaansbeleid hebben als in Nederland (pas om 0.30 enige activiteit op feestjes), hebben we eerst bij Frauke thuis ingedronken, en een tot op dat moment voor mij onbekend kaartspel gespeeld. Zo talentvol als ik ben, heb ik echter wel gewonnen!!!! Later bleek dat ik wel valsspeelde omdat er twee kaarten van mij op de grond lagen (jah schudden kan ik niet zo goed). Het feest was echt heel leuk, maar ook heel vreemd, je staat gewoon echt tussen de winkels te dansen! Maar vooral voor de schoenenzaak (typisch) was het erg gezellig! Op het feest hebben we kennis gemaakt met een voetbalclub uit Soltau, die de volgende ochtend tegen Jena moesten spelen. Verbazingwekkend was degene die vanwege een blessure niet kon spelen, de enige met een cola in de hand! Uiteraard beloofden wij bij het afscheid dat we zouden komen kijken naar de wedstrijd, maar aangezien we om 5.30 thuis waren, vonden we 10.00 bij nader inzien toch wat te vroeg! De rest van de dag hebben we eigenlijk alleen maar een beetje geluierd en zijn Frauke, Anna, Tina, Anja en ik ’s middags in het Paradies park gaan liggen, oftewel het paradijs in Jena! Ook hier werd ik weer overladen met allemaal lekkere hapjes! De Duitsers in Jena zorgen echt zo goed voor mij! In het park hebben we ons dus ook tegoed gedaan aan meloen, ananas en….. chips uiteraard! De rest van het weekend (ik had weekend tot en met dinsdag) is eigenlijk heel rustig verlopen, in het park liggen, een lunch afspraak met Regina, koffie met Franziska, dvd kijken met Julia (Closer op zijn Duits oftewel Hautnah)…..gewoon leuke dingen met AIESEC mensen. Aangezien niet iedereen weekend heeft tot en met dinsdag en sommige mensen toch lessen hadden, ben ik gezellig mee geweest naar de universiteit en heb ik weer even de student uitgehangen. Toen ik in de bibliotheek mijn mail aan het beantwoorden was, hoorde ik opeens een bekende taal, Nederlands! Een jongen had ‘toevallig’ mijn mail gelezen en zag dat ik Nederlands typte, en hij had in Nederland gewerkt….wou even een praatje maken….allemaal leuk en aardig, maar hij had wel mijn mail gelezen!!

Gisteren is mijn weekend toch tot einde gekomen en ben ik met de trein naar Eisenach teruggereisd. Hierbij bleek de Duitse pünktlichkeit toch niet zo geheel pünktlich te zijn! Mijn trein had vertraging waardoor ik mijn aansluiting miste waardoor ik vervolgens anderhalf uur op Weimar moest wachten!! Daar had ik geen zin in dus heb de trein naar Erfurt gepakt, maar ook daar bleken geen extra treinen te vertrekken richting Eisenach. Na een uurtje in de zon te hebben gezeten in Erfurt, viel mijn oog op een reptielententoonstelling op het station. Dat leek me wel interessant! Slangen en vogelspinnen bekeken, ik ben mijn angst nog niet te boven, want zijn dat een vieze beesten!!!! Ik durfde daarom ook geen foto te maken! Helaas vergat ik een beetje de tijd en moest ik rennen naar mijn trein, slimslim! In Eisenach werd ik opgepikt door Frank en hebben we gezellig samen een bezoekje gebracht aan de Wartburg! Probleem is dat Frank (wat dat betreft) het prototype man is, en niet kan praten en rijden tegelijk waardoor we steeds verdwalen!!! Anderhalf uur later was ik dan weer eindelijk op mijn kamertje in Bad Liebenstein! Ja, kamertje zeg ik nu nog, maar binnenkort wordt dat appartementje! Om het probleem met mijn kamer op te lossen heb ik een appartement aangeboden gekregen op de topfloor van het hotel, kan ik mee leven! Een hoekbad, keuken en 3 kamers (maar zonder meubels haha)! We zullen zien….

Liefs Eefke

Ps. Ellie!! Bedankt voor je kaartje!!! Superleuk! voor Frau Hendriks nog wel, hihi!

• 20 Juni 2007 - 18:55

Manon :

Hee Eefke!

Wat een leuk berichtje! Fijn om te lezen dat je al helemaal ingeburgerd bent :) En wat gaaf van dat appartement! Klinkt errrg goed ;) Heb je in t weekend ook al een vaste kamer in Jena?

Heeeel veel plezier nog en succes met de stage!

Liefs Manon

• 20 Juni 2007 - 19:36

Marjolijn:

Hey meis,

Wat een super hippe mensen zeg, ahum ahum, lijkt werkelijk alsof ze allemaal uit revenge of the nerds zijn weggelopen:). Voordeel: je steekt wel mooi af tegen al die lelijke mensen, hihi.

Liefs marjolijn

• 20 Juni 2007 - 20:04

Mama:

hoi schat. Leer de duitsers niet te veel alleen witlof eten is al goed. heel veel plezier en werk ze

• 20 Juni 2007 - 20:21

Naomi:

Heeey eef!

Wat een leuk verhaal weer! Klinkt echt superleuk allemaal! En wat goed van je dat je je hebt ingehouden bij het shoppen haha, ben trots op je;)

Liefs naomi

• 21 Juni 2007 - 08:45

Ellen:

Haa Eeffie!!

Het is even een opluchting om je verhaal te lezen want ik heb vannacht gedroomd dat je het allemaal niet meer zag zitten en naar huis zou gaan haha! Gelukkig heb je het daar prima naar je zin en doe je genoeg leuke dingen!
    Wel vreemd dat de Duitsers zo weinig van Nederland weten, we zijn nog wel hun buurlandJE! Je leert zo te lezen ook nog wat cultuur van ons buurland.
    Het blijft leuk om je verhalen te lezen!
    Spreek je snel weer op msn!

Dikke kus Ellen

• 21 Juni 2007 - 09:53

Cyrella:

Heej Fraulein,

Wie geht's? Feesten in een schoenenwinkel; must be heaven. Volgens mij heb je het daar (iig in de weekenden) goed naar je zin, en daar ben ik natuurlijk blij om. De rode piratensokken zijn me bekend en daar maak je idd de blits mee. Veel plezier nog.

xx

• 21 Juni 2007 - 15:11

Guus:

Hi eefke,
    Klinkt allemaal erg gaaf! Pff wel iets een verhaal...Hier zou zelfs koen een puntje aan kunnen zuigen! Ik zal de laatste dagen hier nog wel op Timmie passen en dan kan hij alweer naar huis! Al zin in volgende week? Ik zie Lucie ook volgende week vrijdag weer! dus ongeveer tegelijk als jullie! Geniet er nog van! En dan gaan we zeker in augustus een keertje eten met zijn vieren!
    x Guus

• 26 Juni 2007 - 07:45

Lucie:

Ha Eef,

Super leuke verhalen allemaal hoor!!Volgens mij vermaak je jezelf wel daar!Nou maar hopen dat ze je wat meer uitdaging gaan bieden zodat je jezelf echt kan ontwikkelen he?!
    Ik ga vrijdag al naar Lissabon, echt heel veel zin in!Jij ook veel plz als Tim komt en ik sluit me bij Guus aan: in augustus een keertje eten :)
    Veel plezier en succes nog daar!liefs Luus

• 27 Juni 2007 - 10:00

Tim:

Ola querido!

Ben weer veilig terug in het hele koude Nederland. Toch wel vreemd zo'n temperatuur verschil van 15 graden! Kijk je aub uit dat je niet een echte duitser gaat worden straks. Zie ik niet zo zitten namelijk! Nou...tot vrijdag!

Kuskus

• 27 Juni 2007 - 11:11

Juffrouw Michelle:

Heeeeeeeeeeee!!

Beetje late reactie van mij.. maar heb wel een goed excuus he!!

Maar inwoner van Bali...klinkt wel goed! Hopelijk wordt je niet Duitser dan dat hihi!

Moest wel weer lachen bij dat Frank verhaal hoor! (wat is dat voor een kerel??!!) Wil m wel eens live in actie zien als ik in Bali ben haha! Ik dacht dat mannen meer richtingsgevoel hadden..zo zie je maar weer vrouwen zijn gewoon in ALLES beter!

En regel ook ff dat ze choco ijs uitdelen wanneer mam en ik er zijn! Wil me natuurlijk graag aanpassen aan de duitse cultuur en op zo'n moment heb ik er al helemaal geen problemen mee!

Heel veel plezier en succes nog!! Ben benieuwd naar je app! Mam en ik zijn er over 2 weekjes..duss gaat super snel nu!!

Ik ga verder met genieten van het juffrouw zijn en vakantie!!!!!!!

Zal zeker willen ontspannen in het kuuroord hoor! Daar ben ik wel aan toe!

Heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel dikke xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx!!

Juf Mies

• 27 Juni 2007 - 11:13

Nog Een Keer :

Wow ik ga zelfs buiten je pagina met de kusjes haha! (zie je?!) Het is niet bestand tegen zoveel dikke zoenen hihi!

Achja nog een paar dan.... xxxxxxxx!